بازدید امروز : 4
بازدید دیروز : 95
در آستانه ماه مبارک رمضان مقاله ای تحت عنوان "مضرات پزشکی روزه"در برخی شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته شده است که با ظاهری علمی و کاربرد انواع مغالطات و ترفندهای رسانه ای سعی در جلب نظر مخاطبان و ایجاد تردید در آنان نسبت به فوائد روزه داری دارد که در حد بضاعت به برخی موارد کلی آن اشاره می کنم :
1. در برخی شبکه های اجتماعی در ابتدای مقاله برای شکستن گارد مخاطبین و جلب اعتماد آنان یک ترفند رسانه ای به کار می برند تا مطالب کذب و خلاف واقع بعدی تحت لفافه گزاره های صدقی مانند این جملات، مورد پذیرش قرار گیرد:"قبل از اینکه این مطلب رو بخونید این رو بگم که خدا مصلحت ما رو بهتر میدونه و اگه گفته این یک ماه رو روزه بگیرید حتما یه چیزی هست که عقل ناقص ما انسان ها به اون دست نیافته. پس اطاعت از دستور خدا ضروریه".
2. در مواردی نیز در ابتدای مقاله چنین استدلالی آمده: "این مطلب به نظرم مفید بود گفتم برای دوستان فروم هم ارسال کنم. من این رو به داییم که پزشک متخصصه و بیست سال هم سابقه داره نشون دادم متاسفانه تایید کرد و گفت که بر خلاف تبلیغات ها آمار مرگ و میر توی ماه رمضون و بلافاصله بعد از اون بالاتر از بقیه ی وقتهای ساله."
حال باید پرسید آیا این خان دایی جان ایشان اسم و رسم ندارد؟ و آمار مورد ادعای او در کدام پژوهش علمی به اثبات رسیده است؟
3. نه تنها آن دایی جان متخصص هیچ اسم و رسمی ندارد بلکه در سراسر این متن به ظاهر علمی نه آدرسی از یک کتاب و مقاله و پژوهش علمی قید می شود و نه اسمی از یک دانشمند مدعی مضرات روزه به میان آورده می شود.
4. و جالب تر اینکه از متخصصان و پزشکانی که از فوائد روزه می گویند، اینچنین تعبیر می شود:"تصفیه خون و پاکسازی بدن و... حرف های نادرستی ست که پایه ی علمی ندارد و یا از جانب پزشکان بی مسؤولیتی گفته میشود که مصلحت را به حقیقت می فروشند." و این هم یک روش مغالطه است تا احدی از خوف قرار گرفتن در مظان چنین اتهامات و الفاظ ناپسندی، جرأت تردید و نقد و بررسی به خود راه ندهد.
آیا پزشکان بزرگ جهان و متخصصان معروفی چون دکتر کارلو، دکتر الیکسیس کارل(فیزیولوژیست بزرگ فرانسوی)، دکتر کودل پا فرانسوی، دکتر بندیکت، کلنل درورشا (روانشناس)، دکتر تومانیاس، دکتر کلوخ (پزشک مشهور آمریکایی)، دکتر آلکسی سوفورین(پزشک روسی) و ... -که در نقد این مطالب با عنوان "مضرات روزه برای دین ستیز ها و فواید آن برای همه" به نظرات آنان در این زمینه اشاره شده- متخصصان و پزشکان بی مسؤولیتی هستند که مصلحت را به حقیقت فروخته اند؟!
5. مغالطه دیگر این مقاله به ظاهر علمی این است که برخی عادات غذایی غلط(نظیر حذف وعده سحری، پرخوری هنگام افطار و ...) در ایام روزه داری تحت عنوان مضرات پزشکی روزه ذکر می شود؛ این در حالی است که این دو مقوله کاملاً از هم جداست و اینکه برخی روزه داران عادات غذایی غلطی دارند، ارتباطی با مضرات پزشکی روزه ندارد و همه علمای دینی و متخصصان برجسته نیز ضمن مذمت و نکوهش این رفتارهای اشتباه، تدابیری را برای روزه داری مورد تأکید قرار می دهند که توجه شماره را به برخی مطالب آخرین شماره نشریه دنیای تغذیه جلب می کنم:
مشکلات جسمس و عصبی در دوران روزه داری
تدابیر غذا خوردن در ایام روزه داری از دیدگاه طب سنّتی
ماه رمضان با توصیه های کارشناسان
همچنین مطالعه کتاب 36 صفحه ای منتشر شده از سوی دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت تحت عنوان "راهنمای تغذیه صحیح در ماه مبارک رمضان" نیز توصیه می شود.
دو سال نیز قبل در آستانه ماه مبارک رمضان آقای دکتر مسعود کیمیاگر، متخصص برجسته کشورمان در زمینه تغذیه را به دانشگاه دعوت کردیم تا برایمان درباره "تغذیه سالم در ماه مبارک رمضان" صحبت کند: لینک دانلود (شاید فقط تا پایان ماه مبارک قابل دریافت از طریق سایت دانشگاه باشد)
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
فهرست موضوعی یادداشت ها
بایگانی
اشتراک